De geschiedenis van de sok

Tegenwoordig hebben ontzetten veel mensen sneaker sokken. Populaire sokken vooral onder jongeren, maar dat is niet altijd zo geweest. De oudst bekende gebreide sokken zijn opgegraven in het Egyptische Nijlgebied en dateren van 300-500 voor Christus. Waarschijnlijk was het een mode item dat niet veelvuldig gebruikt werd. De oude Grieken stonden afwijzend tegen de sok omdat ze het als decadent beschouwden. Het ging in tegen het Olympisch ideaal.

De Romeinen, die bezig waren de wereld te beschaven, verspreidden zich over heel Europa en droegen sandalen en sokken. Dit blijkt uit nieuw archeologisch bewijs. De beeldvorming is dat ze op blote voeten liepen maar ze waren in feite zeer praktisch. In sommige delen van Europa kan het in de winter namelijk zeer koud zijn.

Sokken en sandalen

Tegenwoordig is het dragen van sokken en sandalen hip, waarbij het vroeger meestal werd gedragen  door de zogenaamde geitenwollen sokken dragers. Deze variant is echter vervangen door de populaire wollen sneakersokken die eveneens goed met sandalen te dragen zijn.

Sokken lijken onopvallend maar ze kennen een uitgebreide geschiedenis. In de 15e eeuw werd de zijden sok populair bij de Franse en Italiaanse aristocratie. En in 1589 benaderde uitvinder William Lee in Groot-Brittannië koningin Elisabeth met een machine die sokken kon breien. Elisabeth wees het patent af omdat ze de sok niet mooi vond.

Gelukkig dacht Hendrik IV van Frankrijk hier anders over en werd zo de kiem voor de Industriële Revolutie gelegd. Sokken hebben een traditie van het hand in hand gaan met de vooruitgang. Waarschijnlijk komt dit door de praktische bescherming die ze bieden. Het dragen van sokken heeft zelfs onze moderne geschiedenis in hevige mate beïnvloedt.

Revolutie

Gedurende de Amerikaanse Revolutie werd het in de winter van 1777-1778 zo koud dat George Washington de bevolking opriep tot het produceren van sokken voor de soldaten. Volgens historici is dit kledingstuk van vitaal belang geweest voor de bevrijding van het continent.

In de zeventiende eeuw werd de katoenen sok populair en bleef dit gedurende lange tijd. Ze bestaan nog steeds, getuigen de vele prominenten die met katoenen sneakersokken paraderen. De volgende revolutie op sokkengebied kwam met de uitvinding van het nylon in 1938. Sindsdien is de sok door het samengaan van nylon en katoen geworden tot het product zoals we het allemaal kennen.

De eerste mens die een soort van sok fabriceerde zal zeer waarschijnlijk in de ijstijd geleefd hebben. Het zal vast en zeker een dierenhuid geweest zijn die de voeten moesten beschermen tegen een meer dan snerpende kou. Zou deze mens bevroedt kunnen hebben dat deze uitvinding uiteindelijk zou leiden tot onze moderne tijd? We zullen het nooit zeker weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *