1001 schoenen, maar welke is de juiste?

Ze komen in verschillende kleuren, vormen, maten, hoogtes, en voor verschillende momenten. Schoenen, we hebben er ongetwijfeld per persoon veel te veel maar het is natuurlijk veel te leuk om eindeloos te kunnen combineren met verschillende outfits. Het kan er allemaal wel fashionable en mooi uit zien maar het is ook belangrijk dat een schoen steun biedt aan je voeten en enkels. Vooral als je lange afstanden gaat wandelen.

Er zijn bij het uitzoeken van de juiste wandelschoenen een aantal zaken van belang waarop je moet letten: doeleinde/categorie, materiaal, pasvorm en maat van de schoen.

1.     Waar ga je de schoen gebruiken?

Als eerste is het belangrijk dat je schoenen kiest die passen bij het doel waarvoor je ze wilt gebruiken. Elke schoen wordt namelijk gemaakt met een bepaald doeleinde. Er zijn dus geen all-round schoenen. Wandelen door de Nederlandse polders vraagt andere kwaliteiten van een schoen dan wanneer je lange trektochten gaat doen.

2.     Wat is de juiste pasvorm?

Als je eenmaal weet welke soort schoen je nodig hebt dan moet je naar de pasvorm gaan kijken. De pasvorm verschilt per merk en wordt ook beïnvloed door de materialen waarvan de schoen is gemaakt. Ortlieb gebruikt bijvoorbeeld andere materialen en maten dan het merk Hanwag. Dus kijk naar hoe je voet is, smal, breed, lang of klein en kies daarbij het merk.

3.     Welke categorie schoen heb ik nodig?

Het Duitse schoenenmerk Meindl heeft een aantal jaar terug een categorie indeling voor wandelschoenen gemaakt. Deze gaat van A tot en met D, het zorgt voor een overzichtelijk systeem waarin makkelijk en duidelijk de verschillen en soorten schoenen te zien zijn. In het kort is het hoe verder in het alfabet hoe hoger en extremer u kunt gaan met de schoen. Categorie A is namelijk geschikt voor lichte wandelingen terwijl schoenen in Categorie D gericht zijn op het ijsklimmen. Doe vooral veel research, want een goede schoen is het halve werk.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *